Unit 1 The earth; Origin of the earth

Sabeu quan es va formar la Terra? O com ho va fer? Mai us heu preguntat perquè hi existeix vida al planeta Terra i no a qualsevol altre del sistema solar, per exemple?

La Terra es va formar fa aproximadament 4.600 milions d'anys i la vida va sorgir uns mil milions d'anys després. La Terra es va formar com a part del naixement del sistema solar; al principi el sistema solar existia inicialment com un gran núvol de pols, roques i gasos en rotació. Estava compost d'hidrogen i heli produïts al Big Bang, així com d'elements químics expulsats per les explosions de les supernoves.

Aleshores, fa uns 4.600 milions d'anys, es pensa que una estrella propera esdevingué una supernova. L'explosió va enviar una ona expansiva a través de la nebulosa, causant-ne la implosió. A mesura que el núvol continuava girant, la gravetat i la inèrcia el van aplanar en un disc protoplanetari, orientat perpendicularment respecte al seu eix de rotació. La majoria de la massa es va concentrar al centre i va començar a escalfar-se. La implosió d'aquesta matèria va donar calor cinètica; com que no es podia escapar, el centre del núvol es va escalfar, permetent la fusió d'hidrogen en heli. El resultat va ser un estel, el Sol primitiu.

Mentrestant, a mesura que la gravetat feia que la matèria es condensés al voltant de les partícules de pols, la resta del disc es va començar a separar en anells. Els fragments més petits xocaven entre ells i es tornaven fragments més grans, que es transformaven en protoplanetes (planetes que s'estan formant). Entre ells hi hagué una acumulació de matèria a uns 150 milions de quilòmetres del centre: la Terra. A mesura que el Sol es condensava i s'escalfava, va començar a produir-se la fusió nuclear, i el vent solar que va causar es va endur la majoria del material del disc que no s'havia condensat en cossos més grans.





Vídeo de la formació de la Terra i els continents



Ara ja sabem quan i com es va formar la Terra i fa quants anys es va formar la vida. També hem après quan es va formar la vida al nostre planeta. Ara que ja sabem totes aquestes dades ja podem començar a parlar sobre el planeta blau.

Comments